• Meny
  • Meny

Rosenborg Slott

Rosenborg Slott ligger i det sentrale av København, og er svært lett tilgjengelig med flere av Københavns offentlige transportmidler. Parkeringsmulighetene for egen bil er svært reduserte, og frarådes.

Slottet ble opprinnelig oppført som et lysthus etter ordre fra Kong Christian den fjerde, i den den gang nyanlagte parken, Kongens Have. Dette var på den tiden litt spesielt, ettersom byggeriet foregikk utenfor voldene som omkranset København.

Lysthuset ble bygget i nederlandsk renessansestil, og ble senere utvidet flere ganger, inntil det fremstår som det praktfulle slottet vi kjenner det som i dag.

De danske kronjuvelene

Her bodde de danske kongene frem til 1700-tallet, men i dag brukes det blant annet som kulturhistorisk museum, og har utstillinger som presenterer den danske kongerekken gjennom 300 år. De danske kronregaliene og kongefamiliens slektsjuveler er også utstilt her.

I slottet kan man gå fra rom til rom og se hvordan adelen hadde det den gangen, enten på egen hånd, eller man kan bestille en omvisning. Det forekommer også særutstillinger her, og slottet er flittig benyttet til konserter. Slottet holder åpent stort sett hver dag, utenom spesielle helligdager, det eneste som endrer seg er klokkeslett, og hvilke områder av slottet man kan besøke.

Konsert i Rosenborg Slott

Det er også hyppige særutstillinger i slottet, og er man heldig, kan man oppleve en konsert med ”Violon-banden”, som regnes som slottets ”hus-ensemble”. De holdt den første konserten på slottet i 1984, og har siden holdt jevnlige fremføringer der. Som seg hør og bør er musikkstilen selvfølgelig kammermusikk, fremført på autentiske barokkinstrumenter.

Et par ganger om året fremføres det musikkstykker som formidles i slottets rom via et sinnrikt system av kanaler, som lenge har vært omtalt, men først ble kjent i 2005 under en restaurering. Kanalene var bygget skjult, slik at kongens gjester kunne la seg underholde av musikk, uten å kunne se musikerne. Datidens ”stereoanlegg”, med andre ord, og en demonstrasjon absolutt verdt å få med seg.

Andre slott i København? Les også om Amalienborg Slott, og Christiansborg Slott.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *