• Meny
  • Meny
Turist i København

Disse turistfellene bør du unngå som turist i København

København er en fantastisk by å feriere i, enten man er der kun for en langhelg eller skal tilbringe flere uker i storbyen. Uansett hvilken tid på året man besøker byen finnes det en mengde opplevelser og attraksjoner man vil ha stor glede av og det er få feller å gå i. Dog finnes de, men med en god porsjon sunn fornuft og litt omtanke burde det være mulig å styre unna de aller verste.

En av de feilene nordmenn på tur i Danmark oftest gjør, er å tro at man kan betale med bankkortet sitt over alt. Det stemmer ikke, for fortsatt er det overraskende mange steder som kun aksepterer «Dankort» – som er et betalingskort kun for danskene. Dette kortet er oppfunnet for å spare gebyret til Visa og Mastercard, og i kombinasjon med Visa eller Mastercard så fungerer kortet i utlandet for danskene, men i Danmark brukes som sagt ofte kun Dankortdelen.

Mang en nordmann har stått i lang kassakø med fulle handlevogner, bare for å oppdage at «joda, butikken tar kort, bare ikke ditt …» Så husk å alltid spørre før du handler, om butikken tar utenlandske betalingskort. Gjør den ikke det, må man enten finne en annen butikk, eller ha med kontanter. Kontanter funker alltid.

Ta dine forhåndsregler som turist i Christiania

En populær severdighet i København er fristaden Christiania, stedet hvor lover og regler er en anelse tilsidesatt og befolkningen lever litt som de selv har lyst til og føler for. Mange besøker fristaden bare for å gå og kikke litt, spise på en av de unike kaféene eller kanskje for å få med seg en gratis konsert. Da kan det være fristende å knipse noen bilder til feriealbumet, men det er ikke alltid like populært. Spesielt ikke i området rundt «Pusher Street», hvor, som navnet tilsier, det foregår salg av ymse stimuli som enten røykes eller inntas intravenøst. Selgerne her er lite fornøyde med å bli tatt bilder av, og ikke rent få turister er i beste fall blitt fratatt kameraet sitt der, i verste fall endt opp på legevakta.

I Norge er man vant til at skal man sette seg ned et sted for å nyte en øl, så skal man som regel også kjøpe noe å spise. Slik er det ikke alle steder i Danmark, men i blant føler man likevel at man bør spørre først, om ikke annet enn av ren høflighet. I Norge vil man da typisk stille spørsmålet; «må man spise her?».

I Danmark vil det bety «kan man spise her?» Hvorpå betjeningen garantert vil svare høflig at, «ja, det må man gerne», mens de egentlig mener at nei, man «må» ikke, men man kan hvis man vil. En liten språklig finurlighet det er greit å vite om i København.

Det samme er det med «å bry seg». Når danskene sier at de «ikke bryr sig», så betyr ikke det at de er likegyldige som i Norge. Det betyr de ikke liker det. Stor forskjell, med andre ord.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *