• Meny
  • Meny
Flytte til København Danmark

Tips for deg som vil flytte til Danmark

Det er mange gode grunner til å flytte til Danmark. Noen flytter fordi de ønsker å ta en utdannelse man kun kan få i Danmark, andre flytter fordi det åpner seg muligheter rent karrieremessig, mens andre igjen flytter simpelthen fordi de føler for litt forandring i hverdagen. Heldigvis er det svært enkelt for norske statsborgere å søke lykken i Danmark, ikke minst på grunn av det fellesnordiske samarbeidet som gjør at nordiske statsborgere fritt kan flytte mellom landene som de selv ønsker.

Dog kan det være et par ting det er greit å tenke gjennom før man eventuelt flytter, for selv om både språket og kulturen er svært lik stilles det likevel noen enkle krav til den som ønsker å bosette seg i Danmark.

For det første må man kunne forsørge seg selv. Er man arbeidsledig kan man søke norske myndigheter om å fortsatt motta ledighetstrygd mens man søker arbeid i utlandet, og har man ikke vært medlem av en fagforening med dansk avtale kan man ikke regne med å motta ledighetstrygd i Danmark av danske myndigheter. I stedet blir man henvist til såkalt «kontanthjælp» som er en slags sosial ytelse for dem som ikke kan forsørge seg selv.

Som norsk statsborger kan man risikere å bli sendt hjem til Norge dersom det viser seg at jobbmulighetene der er større enn i Danmark. Dette varierer selvfølgelig fra kommune til kommune, og innen enkelte yrkesgrupper er heller ikke arbeidsløshet noe problem.

Tips når du skal finne bolig

Å finne bolig i Danmark er svært enkelt, og man kan både leie og kjøpe, alt ettersom hva som passer best. Utenfor de større byene kan det være særdeles gunstig å kjøpe, men vær forberedt på at det kan være vanskelig å selge igjen hvis man skulle ombestemme seg på et senere tidspunkt. Leier man har man betydelig mer frihet med tanke på fremtiden, selv om det ofte koster noe mer enn å kjøpe. Les mer om levekostnader i Danmark.

Som student i Danmark er man tilnærmet helt avhengig av enten studielån eller stipend. Det anbefales å spare opp så mye som mulig før man begynner studiene, slik at man kan klare seg så lenge som mulig uten å skulle behøve å måtte ta en jobb ved siden av. Det er ikke til å stikke under en stol at det er forholdsvis høy arbeidsledighet blant unge i Danmark i dag, og spesielt studenter stiller svakt i jobbkøen.

Har man imidlertid gode jobbmuligheter i sikte og er frisk på nye muligheter kan Danmark by på mange gode og spennende opplevelser. Rimelige hus utenfor de store byene, flott natur, flotte strender og en hyggelig befolkning.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *