• Meny
  • Meny
Reise til København tips

10 tips for deg som skal reise til København

Det finnes et ordtak som sier at det er deilig å være norsk i Danmark, og det er så sant som det er sagt. La det imidlertid være klart at det alltid vil være rom for forbedringer, og med disse enkle ti tipsene kan det hende det blir en liten anelse bedre.

1. For det første, sørg for å ha kontanter for hånden. Riktignok tar de fleste butikkene en eller annen form for kredittkort, men en del henger fortsatt fast det «sær-danske» kortet «DanKort», som man kun kan få hvis man bor i landet. Dette gjør at norske kort (eller andre lands for den saks skyld) ikke kan brukes til betaling, og det skal kontanter til. Eksempler på dette er typisk kiosker, bakerier og vertshus.

2. Lei en bil. København er forholdsvis enkel å finne rundt og kjøre bil i, og med en leiebil kan man også komme seg rundt til andre steder på Sjælland.

3. Lær språkets finurligheter. Selv om dansk er svært likt norsk, er det likevel et par forskjeller som kan være nyttige å vite om. Eksempelvis ordet «må» betyr noe helt annet i Danmark enn i Norge, så et spørsmål som «må vi spise her?» egentlig betyr «kan vi spise her?»

4. Lær å bestille riktig i pølsekiosken. Ber man om en pølse, får man nettopp det, en pølse. Ganske alene på en papptallerken. Ber du om en pølse med brød, så ligger brødet ved siden av pølsen. En hot-dog derimot, er en pølse i brød. Glem rekesalat – det finnes ikke i Danmark. Heller ikke lompe. I hvert fall ikke i pølsevognen.

5. Husk å be om ketchup på McDonalds, og nei, den er ikke gratis.

6. Kjøp et «periodekort» til bussen. Så kan man reise ubegrenset med kollektive transportmidler så lenge man er i København. Det er ikke sikkert det lønner seg rent økonomisk hvis man ikke vet man skal kjøre mye kollektivt, men det er betraktelig enklere enn å hele tiden skulle kjøpe enkeltbilletter. Mye av billettsalget skjer fra automater, og er køen lang tar det fort litt tid.

7. Ta med pass. Selv om det egentlig ikke er nødvendig gjør det tingene betraktelig enklere – i hvert fall hvis man har tenkt å fly til og fra København.

8. Betal så mye som mulig med kredittkort, hvis mulig. De fleste kredittkort har en eller annen form for reiseforsikring inkludert som ikke bare dekker selve reisen og eventuell sykdom men også alt man kjøper på turen. Hvilket er praktisk hvis man handler litt dyrere ting da disse er forsikret så man får dekket eventuelle fraktomkostninger hvis de skal sendes tilbake for reparasjoner eller lignende.

9. Husk regntøy.

10. Kjøp et godt kart over byen. København er forholdsvis stort, og mye av det man ønsker å se av severdigheter ligger ofte spredt ut over større avstander. Med et godt kart kan man i ro og fred notere seg hvor man har tenkt seg, hvilke avstander man bør gå, og hvilke man bør kjøre.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *