• Meny
  • Meny

Marmorkirken i København

Marmorkirken, eller Frederiks Kirke som er det offisielle navnet, er et imponerende kirkebygg i bydelen Frederiksstaden i København. Navnet har den fått etter Kong Frederik den femte som nedla grunnsteinen den 30. oktober 1759 i anledning fyrstehuset Oldenborgs 300 år i kongehuset.

Dessverre døde Kong Frederik etter noen få år, og byggingen stanset etterhvert helt opp og ble ikke gjennopptatt før nærmere hundre år senere. Hvilket medførte at kirken ikke sto ferdig til innvielse før 19. august 1894.

I dag er kirken en åpen bykirke, og det holdes gudstjenester hver søndag og helligdag hele året. Den er også et populært sted for konserter og foredrag, og det holdes flere vielser og barnedåper der.

Populært turistmål

Kirkens popularitet gjør at den også er et yndet turistmål og den besøkes årlig av rundt en kvart million turister. I sommerhalvåret er det også mulig å komme opp i det 79 meter høye kirketårnet hvorfra det er en storslagen utsikt over Frederiksgade mot Amalienborg. Vær imidlertid oppmerksom på at det til tider kan være stengt eller begrenset adgang for publikum, spesielt hvis det foregår kirkelige handlinger i kirken.

Arkitektonisk er kirken i en klasse for seg selv, og den har innslag fra flere tidsperioder. Kuppelen, som holdes oppe av tolv pillarer er over 30 meter i diamete. Hvilket gjør den til den største kirkekuppelen i Skandinavia.

På grunn av den særegne akustikken inne i marmorkirken har den hatt flere prekestoler plassert forskjellige steder i kirkerommet før man ga opp og hang opp draperier og tepper for å dempe den verste ekkolyden.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *