• Meny
  • Meny

Mat og drikke i Danmark

Danskene har tradisjon for å holde på det klassiske og bruke lokalproduserte produkter i matlagingen sin, noe man kan se på de mange vakre danske stuene som serverer hjemmelaget og smakfull dansk tradisjonsmat. Disse kan du se hvor enn du befinner deg i Danmark. Man kommer heller ikke utenom det danske ølet fra storprodusentene Carlsberg og Tuborg, eller den kjente brennevinen «Gammel Dansk» som tradisjonelt ble drukket ved festlige tilstelninger.

Det danske kjøkken

Frikadeller er en av Danmarks aller mest kjente matretter. Dette er kjøttkaker laget på svinekjøtt som ofte serveres med sylteagurk, rødbeter, brun saus og poteter. Danskene er også kjent for deres leverpostei som veldig ofte serveres med bacon, sopp og rødbeter.

En klassiker i det danske kjøkkenet er deres «smørrebrød». Dette er omtrent likt hva vi i Norge kjenner som «smørbrød» og består av en skive rugbrød med smør, grønnsaker og ulike typer fisk- og kjøttpålegg. Ved siden av smørrebrød drikker man gjerne øl og et shotglass med brennevin. Av kjente danske desserter har man blant annet riskremen som serveres med kirsebærsaus og eplesyltetøy med krem og karamelliserte brødsmuler, omtrent likt hva vi kjenner som tilslørte bondepiker.

For en gastronomisk opplevelse av det mer moderne danske kjøkkenet burde du bestille bord på enten Noma eller Geranium. Begge holder til i hovedstaden og kan tilby deg mat fra to av verdens aller beste restauranter.

Dansk pils og brennevin

Til maten så er det et kjent faktum at danskene ofte foretrekker en kald pilsner, men det drikkes også selvfølgelig masse vann til dagens måltider. Danskene tradisjon for godt øl til maten strekker seg lang tilbake i tid. Den dag i dag er det slettes ikke uvanlig med en såkalt «morgenpils». I tillegg til øl drikkes det også en god del akevitt, samt gløgg i tiden rundt jul.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *