• Meny
  • Meny

Hva burde du spise i Danmark?

København har nå tittelen som Nordens gastronomiske hovedstad, men nå skal vi legge bort feinschmeckermaten for et øyeblikk og se på hvilke tradisjonelle, danske retter du virkelig burde prøve når du besøker Danmark. Mat er noe danskene verdsetter utrolig høyt og måltidet spiller en stor rolle når befolkningen samles via jobb eller privat.

1. Morgenmad

Dette er termen danskene bruker for frokost. I likhet med nordmenn er også danskene glad i brød om morgenen, gjerne servert med smør, kremost, syltetøy, kjøttrull, salami og kjøttpølse. Kornblanding med melk, wienerbrød og yoghurt er også svært vanlig.

2. Koldtbord med silderetter

Når danskene inviterer til sosiale sammenkomster gjøres dette ofte med koldtbord som matservering. Ofte består disse koldtbordene av smørrebrød som er det danske ordet for smørbrød. Smørrebrødene er gjerne rugbrød med smør, salat, ulike typer sild eller fisk og garnityr. Ellers består koldtbordet gjerne av eggeretter, makrell, salater, brød og ulike former for kjøttpålegg.

3. Frikadeller

Frikadeller minner mye om kjøttkakene vi har hjemme, men de er basert på svinekjøtt fremfor oksekjøtt og har en mer avlang form. De lages på en blanding av farse og malt kjøtt som tilsettes loff, egg og smak. Saus, poteter, rødbeter, syltede agurker og salat er et mye brukt tilbehør.

4. Flæskesteg

Denne godbiten kan minne mye om den tradisjonelle svinesteken vi spiser i Norge. Flæskesteg tilsier helstekt svinekam eller nakkestykke og serveres med svor. Som tilbehør er det svært vanlig med poteter, rødkål, brun saus eller sjysaus.

5. Hakkebøf

Bestiller du denne retten så vil du i tradisjonen tro motta en stor kjøttkake med stekt løk, rødbeter, sylteagurk, kapers og grovt brød. Kjøttkakene lages ved å blande kjøttdeig eller karbonadedeig med salt og pepper, for deretter å steke de i panna.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *