• Meny
  • Meny

Nasjonalgalleriet

Det danske nasjonalgalleriet, eller Statens Museum for Kunst, som det egentlig heter, er landets hovedmuseum for billedkunst. Museet ligger sentralt til i Sølvgade, i indre by, i sentrum av København.

Museumsbygningen ble opprinnelig oppført på midten av 1800-tallet, men er både ombygget og modernisert flere ganger, ikke minst i 1890-årene, da det ble utlyst en arkitektonisk konkurranse for hvordan museet skulle se ut.

Utstillinger og samlinger

Som nasjonalgalleri er det museets primære oppgave å innsamle, bevare og stille ut både dansk og utenlands kunst som primært består av verker fra den vestlige kulturkrets fra det 1300 århundre og frem til i dag. Hoveddelen av museets eldste samling av spesielt dansk billedkunst stammer fra det danske kongehus’ egne samlinger. Totalt finnes det over 10.500 malerier og skulpturer, 300.000 kobberstikk og andre grafiske trykk i samlingene, og så godt som alle verdens mest kjente kunstnere er representert, som for eksempel Mantegna, Tizian, Rembrandt, Picasso, Matisse, Braque og Derain, for å nevne noen.

Det er gratis adgang til museets samlinger, men ved eventuelle særutstillinger, kreves det inngangspenger. Ved å melde seg inn i museets egen ”museumsklubb”, får man tilgang til alle særutstillingene gjennom et helt år, noe som ofte kan lønne seg dersom man ønsker å avlegge museet mer enn et besøk.

Egne barneutstillinger med tegnesal

Museet er spesielt godt tilrettelagt for funksjonshemmede og barnefamilier, og særlig sistnevnte vil finne mye glede i et besøk ved museet, da det finnes egne barneutstillinger, kunstverksteder for barn, og en egen tegnesal hvor de håpefulle selv kan skape sine egne kunstverk. Ofte også under veiledning av kjente kunstnere, som mer enn gjerne forteller om, og viser frem sine teknikker og metoder.

Det finnes avgiftsbelagte parkeringsplasser i gatene rundt og i nærheten av museet, og svært gode muligheter for å komme dit med kollektive alternativer. Tips til andre museer i Danmark? Les blant annet om Karen Blixen Museum, et innblikk i hjemmet til forfatteren Karen Blixen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *