• Meny
  • Meny

Rundetårn i København

Dette særpregede tårnet som ble påbegynt bygget så tidlig som i 1637, og sto ferdig fem år senere – i 1642, regnes i dag som et av Københavns mest kjente byggverker. Med en høyde på nærmere 35 meter må det ha vært et enormt stort bygg etter datidens målestokk, og da det senere ble bygget et observatorium på toppen av dette igjen, var det nok vanskelig å ikke la seg imponere av denne arkitektoniske perlen midt i sentrum av København.

I dag står Rundetårn der som et monument fra forne tider, men alle som besøker tårnet blir like imponert nå som den gang, om ikke mere.

Hva finner du i Rundetårn?

Tårnet har tjent både som inngang til andre lokaler i nabobyggene, men er nok mest kjent som observatorium, hvor flere av datidens mest kjente astronomer hadde sitt virke. Besøker man tårnet i dag kan man fortsatt komme opp i observatoriet, og det arrangeres egne “observasjonskvelder” hvor man kan lese fjerne stjerner og planeter under kyndig veiledning. Det arrangeres også flere konserter og utstillinger i tårnet, og man kan melde seg på guidede turer.

Rent arkitektonisk skiller tårnet seg ut fra andre tilsvarende bygg fra samme periode på den måten at dette bygget ikke inneholder trapper, men derimot en spiralformet «sneglegang» som snor seg rundt en hul kjerne hele veien opp til toppen. Grunnen til dette var med tanke på å bruke hester for å transportere tunge vitenskapelig instrumenter opp til observatoriet på toppen, og i dag er denne spiralen velegnet for blant annet rullestolbrukere, dog med unntak av siste biten, som fortsatt består av trapper. Les forøvrig mer om andre attraksjoner i København.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *