• Meny
  • Meny

Tips, driks og etikette – hva skal man gjøre?

Er man ute på byen i Danmark, eller spiser på en fin restaurant, kommer det uunngåelige spørsmålet før eller siden opp. Skal man tipse servitøren? Eventuelt hvor mye?

I Danmark er det generelt ikke vanlig å tipse. Danskene gjør det sjelden og kun hvis servicen har vært eksepsjonelt god. Alle ansatte i serviceyrker er sikret en minstelønn og har følgelig ikke behov for drikkepenger, men skulle man likevel velge å tipse noen kroner, blir de glade for det. Mange barer og puber har egne tipseglass man kan legge noen kroner i hvis man ønsker det, og da doneres gjerne pengene til et eller annet godt formål de ansatte er blitt enige om.

Språklig forvirring

Å reise rundt i Danmark krever egentlig ingen spesielle forberedelser og det er ingen store kulturelle forskjeller. Man kommer langt med alminnelig høflighet og en god porsjon sunn fornuft. Dog er det et par språklige finurligheter man bør være oppmerksom på, men dem lærer man hurtig, og hvis man tar det med et smil, går det som regel bra.

Et eksempel er at i Norge er det ofte spiseplikt hvis man ønsker alkoholservering. Slik er det ikke i Danmark, men stiller man spørsmåler; “må man spise for å kjøpe øl”, spør man egentlig om man kan spise samtidig som man får noe å drikke. “Må” betyr “kan”, og da vil jo den danske servitøren svare at “Joda, det må man gjerne”.

Et annet uttrykk er å “bry” seg. Mens man i Norge sier at “det bryr jeg meg ikke om” og mener at det er man likegyldig til, vil en danske oppfatte det som at det er noe man ikke liker. Å “ikke bry seg om” betyr rett og slett at “det liker jeg ikke”.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *